I de senere år har varmepumper virkelig fået et godt tag i danskerne, og der købes og installeres varmepumper som aldrig før. Det er jo nemt nu om dage, hvor internettet giver rige muligheder for – med få museklik – at bestille tilbud på varmepumper fra alle de bedste leverandører. Og det endda ganske gratis. Lidt anderledes var det, da jeg købte mine første varmepumper i 2003. Åh jo – vi havde skam internet, men tilbuddene var ikke så mange, så jeg endte i sin tid med at få tilbud via mit elselskab.
Overskrifter
Luft til luft
Det var i forbindelse med en udvidelse af bygningerne, hvor mit daværende firma hørte til, at jeg kom på det med varmepumper. Faktisk startede det med, at vi byggede en førstesal om til kontorer, og der – lige under taget – kan der som bekendt blive ganske varmt om sommeren. Derfor var udgangspunktet, at vi havde behov for aircondition deroppe. Det var så at sige indgangsbønnen.
Heldigvis fik vi god rådgivning, og derfor blev vi ledt ind på den løsning, der handlede om at bruge luft-til-luft varmepumper, der jo udmærker sig ved, at de både kan køle og varme. Dermed kunne vi slå 2 fluer med ét smæk så at sige. Vi kunne køle ned om sommeren og supplere den eksisterende opvarmning om vinteren med det, varmepumperne kunne levere.
Størrelsen på varmepumperne
Grundet størrelsen på førstesalen endte vi med to varmepumper – en i hver sin ende af bygningen. Det gav den ekstra fordel, at vi to chefer med kontor i stueetagen kunne få aircondition også, da den ene udeenhed blev dimensioneret, så den kunne håndtere to indeenheder. Det fortrød vi aldrig – det var faktisk en kæmpe komfort for os alle!
Dansk vinter og varmepumpe?
Jeg skal gerne indrømme, at jeg var lidt skeptisk dengang. Kunne en varmepumpe med luft-til-luft virkelig hente nok varme ud af det, når udetemperaturen faldt til minus 12 grader for eksempel? Den første vinter gav os svaret på det spørgsmål – og det var positivt!
Selv i minus 12 grader formåede vi at holde 22 graders varme på kontorerne alene med brugen af varmepumper. Jeg husker, at det var Panasonic varmepumper, vi benyttede dengang. Dem valgte vi, fordi det er et kendt og yderst anset mærke. Vi havde i øvrigt fået hulmursisoleret også.
Sommervarmen
Sommeren 2004 var voldsomt varm – især i august, hvor vi rundede 33 graders varme i skyggen. Trods den høje temperatur, klarede varmepumperne opgaven som aircondition med fuld honnør! Vi kunne holde både førstesalen og stueetagen behageligt kølige med omkring 21 grader.
Som en lille krølle på halen: Dengang i 2203, da vi fik varmepumperne, var der reelt ikke andre muligheder end jordvarme og luft-til-luft. De efterhånden meget populære luft-til-vand varmepumper kom først for alvor frem senere.
Et par hurtige spørgsmål og svar
Hvornår fik du varmepumpe?
Det gjorde jeg i efteråret 2003 - vistnok i september.
Hvilket fabrikat varmepumpe valgte du?
Jeg valgte Panasonic, da de er kendte for at levere høj kvalitet og god teknologi.
Hvilken type valgte du?
Jeg valgte luft-til-luft varmepumpe - det var reelt det eneste valg dengang i 2003.